check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Hoe werkt een infiltratiekrat? 

Een infiltratiekrat is een ondergrondse waterbergen die het regenwater langzaam in de grond afvoert. Het is tegenwoordig in steeds meer gemeentes verboden om regenwater te lozen op het riool. Dit komt doordat het bufferen in eigen tuin vele malen duurzamer is en droogte van de grond voorkomt. In België geldt al een algeheel verbod in geval van nieuwbouw (woningen en bouwgebouwen). 

  • Waar is een infiltratiekrat van gemaakt? 
  • Wat zijn de voordelen van infiltratiekratten? 
  • Moet ik verplicht een infiltratiekrat plaatsen? 
  • Kan ik subsidie aanvragen voor infiltratiekratten? 

Waar is een infiltratiekrat van gemaakt? 

Infiltratiekratten worden ingegraven in de grond en worden ook regelmatig onder een oprit of parkeerterrein geplaatst. Deze kratten moeten een hoge belasting aan kunnen. Een infiltratiekrat is daarom gemaakt van een plastic constructie. Dit is niet zomaar een hol krat, maar krat wat aan de binnenzijde voorzien is van verschillende verstevigingen. 

Het plastic krat is omhuld met een sterk doek, dit is gemaakt van geweven geotextiel. Geotextiel heeft een filterende werking. Zo blijft de grond op zijn plaats en kan het water wel naar buiten vloeien. De infiltratiekratten zijn voorzien van een pvc buis aansluiting, hierop sluit je regenpijpen of lijngoten op aan. 

Is een infiltratiekrat voor mijn woning verplicht? 

Ga je een woning bouwen of flink verbouwen? In België is het overal verplicht om dan je regenwaterafvoer af te koppelen van het riool. Steeds meer Nederlandse gemeentes zijn dit beleid gevolgd. In vrijwel iedere Nederlandse gemeente geldt deze plicht bij nieuwbouw ook al. Ga je aan de slag met een nieuwe woning of een bijgebouw? Bekijk dan de website van je gemeente voor de regelgeving in jouw omgeving. 

Kan ik subsidie aanvragen voor een infiltratiekrat? 

Wanneer je besluit om infiltratiekratten te plaatsen, dan kun je ook subsidie aanvragen. Iedere gemeente in Nederland heeft een subsidiepot voor duurzame verbouwprojecten. De subsidie verschilt echter per gemeente. Sinds 2019 zijn de subsidiepotjes steeds sneller leeg, zorg daarom dat je de subsidie op tijd aanvraagt.



Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.