check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Regenwater afkoppelen - wat heb je nodig?

Het afkoppelen van regenwater komt steeds vaker voor. Het doel hiervan is om de grondwaterstand op peil te houden en het riool minder te belasten. Zo voorkom je dat op ‘piek’ momenten het riool overstroomt en straten blank komen te staan. Door het afkoppelen geef je regenwater weer terug aan de grond.

 

Voorbereiding

Wil je regenwater afkoppelen dan is het verstandig een plan te maken waarbij je aangeeft op welke plekken regenwater afgekoppeld gaat worden. Vaak biedt dit ook een kans voor het eventueel creëren van extra afwateringspunten. Denk hierbij aan lijngoten in een tuin die zorgen dat regenwater vanaf de straat of het terras goed wegloopt.

Door het opstellen van het plan zorg je voor meer inzicht over waar welke aanpassingen gedaan moeten worden en waar het regenwater gebufferd of opgevangen gaat worden. Dit geeft meer duidelijkheid over de werkzaamheden en hoe het benodigd leidingwerk zal lopen.

 

Benodigdheden voor afkoppelen hemelwater

Om te beginnen kun je alle dak afvoeren voorzien van een regenwater afkoppelset of deze onderbreken zodat ze aangesloten kunnen worden op een PVC afvoerbuis.

De afkoppelset is erg handig wanneer je een overstort op het riool wilt behouden. Het regenwater stroomt richting een infiltratiekrat of watertank en zodra deze vol zijn, zorgt de afkoppelset ervoor dat het overtollig regenwater richting het riool stroomt. Dit gebeurt dankzij een kantelmechanisme in het hulpstuk. Een afkoppelset kan de oplossing zijn wanneer je een kleine tuin hebt met beperkte ruimte voor het opvangen van regenwater.

Heb je voldoende ruimte / capaciteit dan kan je de regenpijpen ook rechtstreeks verbinden met een infiltratiekrat of watertank. Belangrijk is dat je in alle gevallen gebruik maakt van een zandvangput. Dit zorgt ervoor dat zand en ander vuil afgevangen wordt en er alleen schoon water verder stroomt.

De zandvangput is voorzien van een 125 mm PVC mof aansluiting. Afhankelijk van de diameter van de hemelwaterafvoer, zul je hier een verloop voor moeten maken. Ook aan de uitgaande zijde van de zandvangput zul je een juiste aansluiting moeten maken. Voor het leidingwerk kun je het beste afvoerbuizen met manchet gebruiken. Deze zijn voorzien van een rubberen manchet en hoeven niet verlijmt te worden.

Wil je gebruik maken van infiltratiekratten? Lees in onze blog hoe je de juiste capaciteit kunt berekenen en hoe je in 5 stappen een infiltratiekrat installeert.

Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.