check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

De nadelen van infiltratiekratten

Infiltratiekratten bieden een oplossing voor het bufferen van regenwater. Dankzij de kratten is het mogelijk om regenwater terug te geven aan de grond en wordt het riool minder belast. Dit is een mooie oplossing, maar welke nadelen hebben infiltratiekratten? Lees in deze blog meer over de nadelen zodat je een overwogen keuze kunt maken.

 

Benodigde ruimte in een tuin

Afhankelijk van de benodigde capaciteit heb je een bepaalde aantal infiltratiekratten nodig. Deze kratten moeten in de grond geplaatst worden. Bedenk daarom van te voren goed waar je de infiltratiekratten wilt plaatsen. Heb je beperkte ruimte, dan kan je er ook voor kiezen om op meerdere plekken kleinere kratten te plaatsen. Deze kun je met elkaar verbinden of allemaal een losse aanvoer geven. Houd er bij een losse aanvoer wel rekening mee dat alle kratten voorzien moeten worden van een zandvangput. Dit zorgt ervoor dat er alleen 'schoon' water de krat in stroomt.


Beperkte capaciteit voor het bufferen van regenwater

In tegenstelling tot het riool heb je bij een infiltratiekrat een maximale opslagcapaciteit. Dit kan ervoor zorgen dat bij hevige regenbuien de krat volstroomt en er geen water meer bij kan. De infiltratiekrat moet dan eerst het water afgeven aan de ondergrond voordat er meer bij kan. 

Een overstort kan hierbij een oplossing bieden. Dit zorgt ervoor dat overtollig regenwater via bijvoorbeeld drainage of het riool afgevoerd kan worden. Zo maak je optimaal gebruik van de capaciteit en heb je geen overlast.


Mogelijkheid tot verstopping van de infiltratiekrat

Het regenwater wat over de straat loopt of via het dak naar beneden komt kan bladeren en ander vuil meenemen. Als dit in de krat komt zorgt dit voor verstopping. Een zandvangput zorgt ervoor dat vuil en bladeren afgevangen wordt en er alleen schoon water de krat in stroomt.

 

De werking van een infiltratiekrat bij kleigrond

Hoe snel water weer wordt afgegeven aan de grond is afhankelijk van het type grond wat aanwezig is. Heb je te maken met kleigrond dan loopt regenwater moeilijk weg uit de infiltratiekrat. Dit zorgt voor een kleinere buffer. 

Dit probleem is te verhelpen door bij de aanleg ervoor te zorgen dat de kleigrond doorbroken wordt. Dit kan bijvoorbeeld door met een grondboor meerdere gaten onder de krat te maken. Deze gaten moeten zo diep zijn dat ze door de kleilaag heen gaan. Dit vormt afvoerpunten voor het regenwater naar een diepere grondlaag. 

Daarnaast is het adviserend om de infiltratiekrat bij installatie in drainagezand te leggen. Deze laag is makkelijk doorlaatbaar en geeft de krat de mogelijkheid om water af te geven.




Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.