check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Infiltratiekrat berekenen en keuze

De regenbuien zijn de laatste jaren steeds heviger geworden. Ons rioleringssysteem is hier niet op berekend, waardoor er regelmatig sprake is van wateroverlast. Het ‘schone regenwater’ verstoort ook het verwerkingsproces van vuilwater. Een infiltratiesysteem in eigen tuin lost deze problemen op.

 

Voordelen van regenwaterinfiltratie

Regenwaterinfiltratie in eigen tuin draagt bij aan een duurzame leefomgeving. Het regenwater neemt geen capaciteit van het rioolstelsel in beslag en de waterzuivering gaat hierdoor vele malen efficiënter. Dit scheelt op de lange termijn ook in gevraagde rioolheffingen. Draag ook je steentje bij! 

De water bufferende werking, is nog wel het grootste voordeel van infiltratiekratten. Het regenwater blijft namelijk in je eigen tuin en trekt in de grond. Hierdoor creëer je tijdens de natte periodes een buffer voor droge zomers. Je hoeft hierdoor minder te beregenen, waardoor je ook op kraanwater bespaard. 

Zoals je hebt kunnen lezen, draag je met infiltratiekratten bij aan een betere leefomgeving. Daarom bieden veel gemeentes ook subsidies om de regenwaterafvoer van het riool te kunnen afkoppelen. Kijk daarom ook eens op de site van je gemeente wat hier mogelijk is. Samen maken we het verschil.

 

Werking van infiltratiekratten

Hoe werkt een infiltratiekrat? We hebben het voor je omschreven in vier eenvoudige stappen. 

  1. Het regenwater valt en stroomt vanaf de bestrating en het dak naar een afvoer. Dit zijn over het algemeen dakgoten langs het dak en lijngoten langs de bestrating. 
  2. Een bladscheider haalt groot vuil en bladeren uit de regenpijp. Bij een lijngoot houdt het sleuvenrooster groot vuil tegen. 
  3. Water uit je lijngoot stroomt door een zandvanger, waarna het de afvoerbuis in stroomt. Water uit de regenpijp stroomt via een ondergrondse rioolbuis naar een zandvangput. Hier worden kleine deeltjes opgevangen. 
  4. Schoon regenwater stroomt vervolgens vanaf de zandvanger en zandvangput via een rioolbuis naar een infiltratiekrat. Hier stroomt het door het doek de omliggende bodem in. 

Bij het gebruik van zandvangers zonder sleuvenrooster moet er een beluchter op het krat geplaatst worden. Deze voorkomt een vacuüm in het infiltratiesysteem en zorgt hiermee voor een effectieve werking. Laat de ontluchter boven het maaiveld uitkomen.


Belang van een goede bodem

Het water in de infiltratiekratten moet goed weg kunnen stromen. Dit zorgt dat het water in bodem verspreid en zich niet op één plek ophoopt. Bij klei- en leemgrond kan dit voor problemen zorgen. Deze compacte grondlagen laten lastig water door. Het is bij zulke ondergronden verstandig om enkele diepe gaten te boren onder en naast je infiltratiekrat. Deze gaten vul je met grind of grof drainagezand. Dit zorgt ervoor dat het water sneller wegloopt naar dieper gelegen zandgronden. 

 Voor een effectief werkend infiltratiesysteem heb je ook drainagezand nodig. Dit grove zand stort je 40 centimeter rondom het krat en het liefst ook minimaal 10 centimeter onder het krat. Hierdoor zal het krat langer zijn werk doen, zonder te verstoppen.

 

Infiltratiekrat berekenen

De benodigde buffercapaciteit bereken je aan de hand van de oppervlakte van de bestrating, het dakoppervlakte en de verwachte regenval. Ga uit van 40 liter voor zware regenbuien of 60 liter voor als je meer zekerheid wil. 

 … m² x 60 liter = … liter buffercapaciteit. 

 Voorbeeldberekening infiltratiekrat

Je hebt een terras van 3 x 4 meter = 12m² en een overkapping van 2 x 4 meter = 8 m². Je wilt de afvoer van beiden op een infiltratiekrat aansluiten en wil zeker zijn van een goede afvoer. Dan heb je (8 + 12) x 60 = 1200 liter buffercapaciteit nodig om bestand te zijn tegen zeer zware regenval.


Het beste infiltratiekrat kiezen

In ons assortiment vind je infiltratiekratten voor iedere toepassing. Voor huis-tuin-en-keukengebruik en voor professionele wegebouwers. De voornaamste verschillen die je tegenkomt bij infiltratiekratten is het soort doek en de hoogte van de kratten. 

Woven of non-woven geotextiel 

Infiltratiekratten zijn omhuld met woven of non-woven geotextiel. Geweven doek heeft een meer open structuur, waardoor deze minder snel verstopt raakt door zand. Daarnaast kun je deze schoonmaken en hergebruiken. Non-woven geotextiel lijkt meer op vilt en is niet zand-doorlatend. Bij gebruik zonder zandfilter en bij intensief gebruik kan deze verzanden. Voor woningen is non-woven voordeliger en daardoor ook de meest populaire keuze. Voor professionele en tijdelijke toepassingen is geweven doek een aanrader. 

Hoogte van het krat 

De maximale hoogte van je infiltratiekrat is afhankelijk van de grondwaterstand. Je legt een krat altijd boven het grondwater. Heb je een zeer hoge grondwaterstand? Kies dan voor ondiepe kratten, die boven het grondwater geplaatst kunnen worden. Wij leveren hiervoor kratten met een hoogte van 20 cm en 30 cm. Eventuele storende grondlagen met water kun je doorboren met een grondboor. Vul de gaten vervolgens met grof zand of grind, zo stroomt het water dieper weg.



Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.