check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Infiltratiekrat installeren in 5 stappen

Infiltratiekratten zijn eenvoudig in je tuin of onder een oprit te installeren. Je kunt dit eenvoudig alleen, maar met twee mensen gaat dit aanzienlijk sneller. Lees het onderstaande stappenplan voordat je aan de slag gaat. Hiermee bestel je de juiste producten en plaats je ze op de juiste plek in je tuin. 

We helpen je graag op weg bij het aanleggen van een effectief infiltratiesysteem. Deze duurzame regenwaterbuffers ontlasten namelijk het riool. Van deze duurzame oplossingen profiteert de hele buurt, daarom kun je in de gemeente ook subsidie aanvragen. Bekijk hiervoor de geldende bergingsplicht op de site van je gemeente.

  1. Maak een overzicht van je huis en tuin
  2. Bestel je infiltratiesysteem
  3. Maak het grondwerk op orde
  4. Plaats en test je infiltratiesysteem
  5. Vul de gleuven en gaten

1. Maak een overzicht van je huis en tuin

Voordat je een schep in de grond zet, heb je eerst een overzicht van de situatie nodig. Maak daarom een overzicht van je woning en tuin. Zet lijngoten en regenpijpen duidelijk op de kaart en markeer de afvoerpunten. Gebruik de infiltratiekrat berekening om de benodigde buffercapaciteit uit te rekenen. 

 … m² x 40 = … liter buffercapaciteit. 

Verdeel vervolgens de benodigde buffercapaciteit over één of meerdere infiltratiekratten. Teken de infiltratiekratten in je overzicht. Let op dat de kratten minimaal 1,5 meter van de gevel en eventuele bomen afliggen. Tot slot teken je een zandvangput in en de benodigde leidingen. De zandvangput dient als waterfilter, zo lopen de kratten niet vol met zand. 

Lees ook: infiltratiekrat berekening en keuze.


2. Bestel je infiltratiesysteem 

Stel nu met je (huis & tuin) overzicht bij de hand het infiltratiesysteem samen. Je begint natuurlijk met de voordelige infiltratiekratten van infiltratiekrat.nl. Zoals in stap 1 vermeld staat, kun je de buffercapaciteit verdelen over meerdere kratten. Bestel alle benodigde PVC buizen met een groene kleur. Hierdoor zie je direct dat het om ‘schoon’ regenwater gaat. 

Bestel ook een zandvangput en bladscheiders mee. De bladscheiders plaats je tussen de regenpijpen, zo komt er geen groot vuil in je afvoerleiding. In een zandvangput vang je het resterende kleine vuil op. Kies voor het meeste gemak een zandvangput met een sleuvendeksel. Hiermee heb je geen beluchter nodig voor het krat en heb je geen last van luchtopsluiting in het systeem. 

Gebruik ook de infiltratiesysteem checklist: 

  • Infiltratiekratten 
  • Zandvangputten 
  • Bladvangers 
  • PVC buizen 
  • PVC verbindingstukken 
  • Drainagezand 
  • Beluchtingskap (optioneel) 

3. Maak het grondwerk op orde 

Gebruik je overzicht om je infiltratiesysteem op de grond uit te tekenen. Gebruik hierbij piketpaaltjes of de punt van je schep. Verwijder eventuele planten en graspollen en bewaar deze in een kruiwagen of plasticzak. Zo kun je de beplanting achteraf weer terugplaatsen. Graaf de kuilen en sleuven op de juiste diepte. Begin bij de infiltratiekratten. 

De diepte van het krat hangt hierbij af van het gebruik van de toplaag. Onder een oprit plaats je het krat 20 centimeter dieper. 

  • Oprit: 55 cm diepte + hoogte van het krat. 
  • Beplanting: 35 cm diepte + hoogte van het krat. 

Maak de kuil voor de infiltratiekratten 80 cm langer en breder dan het krat zelf. Zo past er 40 cm drainagezand rondom het infiltratiekrat (zie stap 5). Hierdoor loopt het krat sneller leeg. Plaats circa 5 centimeter drainagezand op de bodem van de kuil en stamp dit goed aan. 


4. Plaats en test je infiltratiesysteem

Zet het infiltratiekrat in het midden van de kuil, op het drainagezand. Zorg hierbij dat het infiltratiekrat waterpas ligt en dat de indicatorpijlen aan de zijkant omhoog wijzen. Hierdoor kun je eenvoudig een buis aansluiten. Grotere infiltratiekratten kun je beter niet alleen plaatsen. 

Plaats de zandvangput ook waterpas in de kuil en zorg dat het sleuvenrooster 1 mm lager ligt dan eventueel omliggend tegelwerk. Sluit de zandvangput met PVC buizen aan op het infiltratiekrat en de regenpijp of lijngoot. Plaatst de buizen en hulpstukken met een klein beetje afschot richting het infiltratiekrat. Giet tenslotte een emmertje water in de regenpijp of lijngoot om het systeem te testen. 


5. Vul de sleuven en gaten 

Vul de ruimte rondom de infiltratiekratten met het grove drainagezand. Stamp dit tussendoor regelmatig aan, zodat je het infiltratiekrat goed stabiel ligt. Pas wel op dat je het doek niet beschadigd. Plaats vervolgens de toplaag van 35 cm tuinaarde voor planten of 55 cm zand voor je oprit. 
Vul ook de rest van de sleuven met tuinaarde en stamp de grondlagen ook tussendoor regelmatig aan. Hiermee voorkom je verzakkingen. Plaats op het eind het gras en de planten terug in de grond. Je kunt nu genieten van je perfect werkende infiltratiesysteem en je subsidiebedrag terugvragen.

infiltratiekrat installeren




Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.