Infiltratiekrat zelf maken
Allereerst wil je het volume bepalen welke benodigd is. Met andere woorden, hoeveel regenwater wil je per uur kunnen afvoeren. Dit doe je door te kijken hoeveel vierkante meter er afgevoerd moet worden vanaf een dak, straat of terras. Vermenigvuldig dit met 40 liter. Dit is de neerslag die valt bij een zeer stevige regenbui. Nu weet je hoeveel inhoud je totale infiltratiekrat moet hebben. Houd er rekening mee dat veel gemeentes eigen vereisten stellen en in veel gevallen 60 liter wordt voorgeschreven.
Voorbeeld: Dak woning / oppervlakte 40 m2
40 (m2) x 60 liter = 2400 liter capaciteit
Benodigdheden:
- Infiltratiekratten kaal
- Aansluitadapter(s)
- Geotextiel
- Lijm (voor het verlijmen van het geotextiel)
- Kruisverbinders (voor het koppelen van de kratten)
- Stapelverbinders (voor het stapelen van de kratten)
- Zandvangput
- PVC hulpstukken (verloop van HWA naar PVC)
- PVC afvoerbuis
- Drainagezand / splitgrind (voor onder en aan de zijkanten van de krat)
Aansluiting(en)
Het is belangrijk te weten waar je de krat gaat plaatsen en hoeveel aansluitingen er gewenst zijn. Het is mogelijk om meerdere leidingen naar de krat te laten lopen. Hou er wel rekening mee dat voor iedere ingang een zandvangput benodigd is. Dit voorkomt dat er vuil/zand de krat in komt en deze na verloop van tijd dichtslibt. Uiteraard kan je er voor kiezen om voor de zandvangput met meerdere leidingen uit te komen, zodat je maar één ingang en één zangvangput nodig hebt.
Als je dit in kaart hebt dan weet je hoeveel en welke losse infiltratiekratten er nodig zijn. Voor de aansluiting op de krat heb je een aansluitadapter nodig. Let daarnaast op de maatvoeringen van de kratten zodat je altijd kratten selecteert met de juiste hoogte.
Inpakken met geotextiel
Om een goed werk infiltratiesysteem te hebben is het belangrijk om het juiste geotextiel te gebruiken. Het geotextiel binnen ons assortiment is uitvoerig getest op zijn werking. Dit 200 grams p/m2 doek is non-woven, maar door zijn dikte toch sterk. Hiermee pak je het infiltratieveld uitstekend in.
Koppelen van de kratten
De infiltratiekratten zijn aan elkaar te koppelen dankzij de kruisverbinders. Plaats hiervoor de kratten tegen elkaar en druk de kruisverbinder in de daarvoor bestemde opening. Als dit wat stroever gaat is het handig hiervoor een hamer te gebruiken.
Stapelen van de kratten
Het is ook mogelijk om de kratten te stapelen. Je kan hierdoor een extra laag bovenop de onderste laag maken en zo nog meer volume creëren. Hiervoor gebruik je de stapelverbinders. Ook deze plaats je in de daarvoor bestemde opening. De kratten zijn nu zowel verticaal als horizontaal met elkaar verbonden. Je kunt net zoveel lagen maken als je wilt. Let er wel op dat hoe meer lagen je maakt hoe dieper de krat in de grond komt te liggen. Houd hierbij ook rekening met het grondwaterpeil. De krat moet altijd boven dit peil geplaatst worden voor een goede werking.
Aanleggen van de infiltratiekrat
- Nu alle benodigdheden bekend zijn en je weet hoeveel kratten er nodig zijn kan je een inschatting gaan maken van de afmeting van het gat. Graaf deze altijd ruim uit en hou hierbij rekening met de belasting die gewenst is. De installatiediepte wordt gemeten vanaf de bovenzijde van de krat.
- Installatiediepte onbelast: 0.20 - 0.40 m
- Installatiediepte belast: SLW30 (auto/licht verkeer) / 0.60 m
- Installatiediepte belast: SLW60 (vrachtwagen/zwaar verkeer / 0.80 m
Leg op de bodem van het gat drainagezand of splitgrind. Dit zorgt ervoor dat het water makkelijker infiltreert in de bodem.
- Leg het geotextiel in het gat en plaats de kratten daarbovenop. Pak de krat met het geotextiel volledig in en lijm dit goed vast. Snij vervolgens het geotextiel weg bij de ingang van de krat en vouw dit naar binnen. Plaats de adapter op de ingang van de krat. Nu heb je een ingang 125 mm PVC.
- Bepaal de plek van de zandvangput. Deze komt tussen de aanvoer en de ingang van de krat te zitten. Al het water stroomt zo netjes door de put voordat het de krat inloopt.
- Plaats de PVC buizen tussen de zandvangput en de infiltratiekrat. Daarna kan je verder met de PVC richting bijvoorbeeld een HWA afvoerbuis of lijngoot.
- Als alles aangesloten zit kan je de zijkanten van de infiltratiekrat ook voorzien van drainagezand of splitgrind en de rest van het gat afdichten met aarde/zand.
Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over infiltratiekratten
- Infiltratiekrat berekenen en keuze
- Infiltratiekrat installeren in 5 stappen
- Hoe werkt een infiltratiekrat?
- Wat zijn de nadelen van infiltratiekratten?