check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Hoeveel infiltratiekratten heb ik nodig?

Infiltratiekratten zijn dé oplossing voor het efficiënt bufferen van regenwater. Op deze manier zorg je ervoor dat water in de tuin altijd afgevoerd kan worden en ontlast je het riool. De grote vraag is vaak, hoeveel infiltratiekratten heb ik dan echt nodig?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven zijn een aantal punten belangrijk om te weten.


1. De werking van een infiltratiekrat

Infiltratiekratten hebben een open structuur die ervoor zorgt dat ze water kunnen opvangen. Dankzij het waterdoorlatende geotextiel wat om de kratten heen zit wordt dit water weer langzaam aan de bodem afgegeven. Via afvoerbuizen loopt het water vanaf een dakgoot, lijngoot of put richting de infiltratiekrat. Een zandvangput die voor de infiltratiekrat is geplaatst zorgt ervoor dat vuildeeltjes uit het water worden gefilterd en er alleen schoon water de infiltratiekrat instroomt.


2. Bereken voor hoeveel oppervlakte er regenwater afgevoerd moet worden

Bereken hoeveel oppervlakte er op de infiltratiekratten wordt aangesloten. Dit kan dakoppervlakte zijn, bestrating of oprit. Tel het aantal vierkante meters bij elkaar op, zodat je het totale oppervlakte weet.


3. Bepaal hoeveel berging per vierkante meter vereist is

Tegenwoordig worden er steeds vaker vereiste gesteld vanuit gemeenten of opdrachtgevers voor het aantal liters per vierkante meter dat je moet kunnen bergen. Daarbij wordt vaak ook gekeken naar de bodem. Het kan namelijk verschillen hoeveel water een bodem binnen een x tijd kan opnemen. Raadpleeg hiervoor je gemeente of opdrachtgever.

Worden er geen vereisten gesteld dan wordt er in veel gevallen gerekend met 40 liter per vierkante meter. Wil je voor jezelf een marge inbouwen dan adviseren wij 60 liter per vierkante meter.

Heb je een beperkte ruimte installatieruimte dan kan je er ook voor kiezen om een overstort te creëren op je infiltratiekratten. Dit zorgt ervoor dat wanneer de kratten volledig vol zijn, het water door kan stromen naar een ander punt van afvoeren. Dit kan bijvoorbeeld het riool zijn, maar kan ook een sloot zijn of dergelijke.


4. Bereken het totaal benodigd volume

Nu je weet van hoeveel oppervlakte je het regenwater wilt kunnen bergen en met hoeveel liter per vierkante meter er gerekend kan worden, kunnen we het totale volume bepalen. M² (vierkante meters) x L (liter) = benodigd volume


5. Aantal infiltratiekratten bepalen

Op basis van het benodigd volume kun je vervolgens het aantal infiltratiekratten bepalen. Let er hierbij op dat er kant-en-klare infiltratiekratten zijn en kale infiltratiekratten. Met de kale infiltratiekratten kun je zelf een infiltratiekrat of infiltratieveld maken. 

Kant-en-klare infiltratiekratten zijn al voorzien van geotextiel en verkrijgbaar in diverse uitvoering. De uitvoeringen hebben een volume 150 tot 1300 liter. Uiteraard is het mogelijk om meerdere infiltratiekratten met elkaar te verbinden om meer volume te creëren.

In die situatie bieden wij infiltratiekratten aan met een dubbele aansluiting, zodat de infiltratiekratten door middel van een afvoerbuis met elkaar verbonden kunnen worden.


Advies voor je infiltratiesysteem


Heb je vragen over infiltratiekratten of wil je graag een persoonlijk advies? Bel dan snel naar 0341 269 243 of stuur een mailtje naar info@infiltratiekrat.nl. Onze product specialisten helpen je graag op weg.